Jemy zdrowo, ale i tanio!
W tym miesiącu planujesz trochę zaoszczędzić, a co za tym idzie chcesz ograniczyć wydatki na jedzenie? Oszczędzanie to świetny pomysł, warto jednak robić to w taki sposób, aby nie ucierpiało na tym nasze zdrowie. Dlatego też warto już teraz dowiedzieć się, jak jeść tanio i zdrowo, czyli tak, aby i nasz portfel był zadowolony, a my- szczęśliwi. Tak naprawdę, warto bardziej świadomie podejść do kwestii zakupów i odżywiania się, aby naprawdę zmienić coś w swoim życiu na lepsze.
1. Przygotowuj posiłki w domu- wiele osób nie zawsze będzie miało taką możliwość, ale też nawet, jeśli cały dzień spędzamy poza domem możemy wziąć przygotowany wcześniej posiłek ze sobą. Dzięki temu nie będziemy skazani na jedzenie, które złapiemy gdzieś po drodze, które często oznacza dania typu fast food, drożdżówki, batoniki czy też napoje energetyczne. Warto też zauważyć, że pomimo iż jedzenie to nie jest zdrowe- nie jest też wcale tanie. Taki sposób odżywiania się na dłuższą metę prowadzi do naszej złej kondycji fizycznej i psychicznej, a nawet do otyłości. Codzienne jedzenie na mieście to także spory wydatek w skali całego miesiąca, a więc prawdziwa katorga dla naszych domowych finansów. Komponując posiłki samodzielnie znacznie częściej świadomie podchodzimy do tego, co wkładamy do garnka.
2. Niektóre produkty możesz uprawiać samodzielnie- to stało się szalenie modne i jest doskonałym sposobem na naprawdę zdrową, ekologiczną i tak naprawdę darmową żywność. Pomidory czy też ogórki, paprykę, szczypiorek, cebulę, a nawet niektóre owoce- takie jak truskawki czy porzeczki można wyhodować na balkonie. Nie tylko jest to zdrowe i opłacalne, ale może to też stanowić dla nas wspaniałe hobby dające nam ogrom satysfakcji z własnych umiejętności.
3. Warto jeść to, na co akurat jest sezon- za pewne każdy z nas widział paprykę po 20 zł za 1 kg przed sezonem oraz tę samą paprykę po 6 zł za 1 kg w sezonie. Czasem po prostu wrzucamy coś do koszyka nie zdając sobie sprawy z tego, że jako produkt sezonowy wiążą się z nim spore wahania ceny oraz… jakości. Najzdrowsze warzywa i owoce tym samym zawierające najmniej chemii kupimy w sezonie.
4. Dobry plan to podstawa- planując posiłki oraz przygotowując listę zakupów z wyprzedzeniem mamy znacznie większą kontrolę nad tym, ile kupujemy i ile zjadamy. Spontaniczne zakupy, które robimy w momencie, kiedy akurat jesteśmy głodni zawsze kończą się w taki sposób, że kupujemy górę jedzenia, która tak naprawdę nie do końca jest nam potrzebna, ale i w której często lądują niezdrowe przekąski i słodycze. Podążając za wcześniej opracowanym planem i za listą zakupową dokładnie wiemy na co wydajemy pieniądze oraz jaką wartość odżywczą ma to, co kupujemy.
5. Warto przygotowywać potrawy, które wystarczą nam na dłużej, a więc na przykład na dwa obiady. Zazwyczaj wrzucenie jednej torebki ryżu więcej nic nas nie kosztuje, a tym samym zyskujemy więcej czasu, a także oszczędzamy pieniądze. Gotowanie większych porcji ma też sens w momencie, kiedy gotujemy nie tylko dla siebie- wówczas dodatkowo mnożymy korzyści.