śniadanie

Co jeść na śniadanie?

Śniadanie- czy to faktycznie najważniejszy posiłek w ciągu dnia?

Bardzo często można spotkać się ze stwierdzeniem, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, gdyż daje nam energię do działania, a dodatkowo sprawia, że nasz organizm już na starcie nie musi głodować. Niektórym osobom wydaje się, że śniadanie można pominąć, co jest pozytywne dla ich diety redukcyjnej, gdyż pozwala ograniczać dzienną ilość przyjmowanych kalorii. Jest to jednak mylące. Przez to, że nie jemy śniadań czujemy się słabsi, ale też braki w kaloriach nadrabiamy jedząc większy obiad. Dodatkowo, nasz organizm zamiast spalać zapasy będąc głodnym magazynuje je tak, jakby myślał, że jest to niekorzystny dla niego czas głodówki. Jak widać więc, o śniadaniach nie powinniśmy w żadnym razie zapominać, gdyż są naprawdę bardzo ważne i wręcz kluczowe dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Owsianka dobra na start

Bez wątpienia, owsianka stała się niesamowicie popularnym, a nawet modnym produktem śniadaniowym. Wszędzie dużo się o niej mówi łącząc ją z mlekiem krowim lub też sojowym. W połączeniu z borówkami lub też malinami stanowi doskonałą propozycję śniadaniową dla każdego. To doskonała odpowiedź na to, co jeść na śniadanie, aby potem dobrze czuć się we własnej skórze przez cały dzień. Owsianka zawiera wiele witamin i minerałów ze szczególnym uwzględnieniem witamin z grupy B, ma mało kalorii, a jednocześnie daje nam sporą dawkę energii, która rankiem jest nam naprawdę bardzo potrzebna. Dodatkowo, ma działanie antydepresyjne, a wszystko dzięki obecności magnezu i selenu, który dobroczynnie wpływa na funkcjonowanie ludzkiego układu nerwowego. Czy można wyobrazić sobie lepszy zestaw na śniadanie?

A jeśli chcemy zjeść jakiś owoc to niech będzie to banan lub grapefruit

Grapefruit jest cytrusem, który pozytywnie wpływa na nasz organizm, pozwala nam schudnąć, a dodatkowo korzystnie wpływa na poziom cukru we krwi. Z kolei banan jest prawdziwą kopalnią różnego rodzaju witamin i minerałów, posiada też w sobie cukry, które dodadzą nam o poranku energii. Znajdziemy w nim wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Banana możemy również wziąć ze sobą na drogę na drugie śniadanie.

Warto również jeść jajka

Jajka można jest w kilku postaciach w zależności od naszych kulinarnych upodobań. Są one źródłem witaminy D, a także stanowią prawdziwą kopalnię pełnowartościowego białka. Dodatkowo, samo żółtko jajka dostarcza organizmowi wielu cennych witamin. Możemy więc zafundować sobie jajecznicę, zjeść jajko na miękko albo też na twardo na kanapkę.

Pieczywo? Tak, ale pełnoziarniste

Niektórzy z nas wprost nie umieją wyobrazić sobie śniadania bez jakiegokolwiek pieczywa. Bułki, drożdżówki, a może chleb? Jeśli już koniecznie chcemy zdecydować się na pieczywo- wybierajmy to, które jest wypiekane z ciemnej mąki i które posiada różnego rodzaju ziarna. Idealne będą ciemne bułki wieloziarniste, które co prawda są prawdziwą kopalną cukrów- ale tych złożonych, które przez następne godziny będą się stopniowo uwalniać tym samym dając nam energię. Jedząc ciemne pieczywo będziemy też bardziej syci- jest ono bogate w błonnik pokarmowy.